Podatci o partnerima

Osnovna škola MALINA POPIVANOVA

Osnovna škola Malina Popivanova osnovana je 26. kolovoza 1985. godine. Škola je preregistrirana u Centar za podršku učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama. Škola ima vrlo prostrano školsko dvorište s velikim travnjakom i košarkaškim igralištem, manje igralište i nekoliko mjesta za odmor koja se mogu koristiti i za nastavu na otvorenom. Škola ima dvije zgrade i zatvorenu sportsku dvoranu. Krajem 2019. godine u školi je puštena u uporabu senzorna soba za učenike s teškoćama u razvoju. Soba se koristi kao terapija za djecu s ograničenim komunikacijskim vještinama. U sobi se nalazi širok izbor terapijskih prostora posebno dizajniranih i korištenih za promicanje samoorganizacija i pozitivne promjene.

U školskoj godini 2022./23. u školu je upisano 515 učenika, od kojih je 86 romske nacionalnosti.

Naša misija – Naša škola je mjesto gdje se učenici odgajaju i obrazuju. Potičemo osobni, emocionalni, fizički i društveni razvoj, pripremamo se za praktičnu primjenu vještina, sposobnosti i znanja te nas potičemo na prevladavanje etičkih, kulturnih i jezičnih razlika.

Naša vizija – Naša škola je moderna obrazovna institucija, otvorena prema potrebama učenika, nastavnika, roditelja i lokalne zajednice, prepoznata po srednjoškolskim postignućima, spremna za kontinuirani razvoj i poštivanje demokracije u multikulturalnoj Makedoniji. Naš moto – Kvalitetno znanje je put u budućnost.

Eco Logic

Eco Logic je neprofitna organizacija koja se bavi zaštitom i očuvanjem okoliša, promicanjem suvremenih ekoloških praksi, kao i praćenjem i promicanjem načela održivog razvoja, s naglaskom na osnovnoškolsko obrazovanje (formalno i neformalno), vrtići, osnovne i srednje škole, kao i sveučilišta.
Naša organizacija potiče i podržava pozitivne promjene u okruženju u obliku:
Promicanje ekologije kao znanosti i promicanje koncepta čistije proizvodnje s naglaskom na osnovnoškolsko obrazovanje.
Zaštita i očuvanje prirode i okoliša, te širenje znanja o okolišu i nadgradnja ekološkog obrazovanja.
Promicanje načela održivog razvoja i razvoj programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja na terenu.
Otvaranje novih „zelenih“ radnih mjesta temeljenih na konceptu održivog razvoja.
Organizacija specifičnih prilagođenih programa obuke koji se odnose na održivi razvoj (npr. ciljevi održivog razvoja/SDG-ovi, održivost, savjetovanje o održivosti, SD u društvenom poduzetništvu, edukativni SDG kampovi za mlade i projektne aktivnosti za srednjoškolsko osoblje i studente).
Prilika za edukaciju i uključivanje svih zainteresiranih građana u projekte iz područja ekologije i zaštite i upravljanja okolišem.
Razvoj i testiranje inovativnih metodologija poučavanja i učenja na teme održivog razvoja, europskih vrijednosti, savjetovanja o održivosti, ekološke svijesti i razvoja društvenog poslovanja.
Razvoj i uvođenje edukativnih društvenih igara na različite teme u formalnim i neformalnim okruženjima (tečajevi obuke, učionice itd.).
Razvoj i testiranje alata za pokretanje rasprava među mladima i odraslima (društvene teme, europske vrijednosti, osobna uvjerenja, održivi razvoj zajednice, itd.)
Sudjelovanje u kreiranju prvog nacionalnog programa pomoćnika kućne njege za starije osobe s Alzheimerovom bolešću, u suradnji s raznim drugim nacionalnim organizacijama.
Isporuka raznih kampanja kao što su ekološke kampanje, kampanje za prava radnika i mnoge druge.
Eco Logic ima veliku pozadinu i iskustvo u radu s djecom, mladima i odraslima, s naglaskom na aktivnosti neformalnog obrazovanja o različitim temama. Od svog osnutka 2011. godine, organizacija se posvetila dijeljenju i promicanju znanja i informacija o temama okoliša, ekologije i održivog razvoja u osnovnim školama diljem zemlje, ali i Europe. Eco Logic ima snažnu mrežu sa 150 osnovnih škola i 30 srednjih škola diljem Makedonije. Također surađuje s Gradom Skopljem (Odjel za obrazovanje), Centrom za obrazovanje odraslih, kao i s Uredom za razvoj obrazovanja. 

Osnovna škola Dubovac

Osnovna škola Dubovac osnovana je 1979. godine u Karlovcu i ima najviše učenika u Karlovačkoj županiji. Nastava se odvija u dvije školske zgrade i u jednoj područnoj školi. Škola je dobila ime po Starom gradu Dubovcu koji se nalazi u njezinoj neposrednoj blizini. Osnovnu školu Dubovac ove godine pohađa 756 učenika raspoređenih u 35 razrednih odjela. Škola ima nekoliko učenika koji se školuju po prilagođenom programu i ti su učenici uspješno integrirani u razredne odjele i školu.
U sklopu škole učenici mogu pohađati nekoliko izvannastavnih aktivnosti kao što su zbor, bubnjanje (najpopularnija aktivnost), GLOBE program, dramska grupa, medijska grupa, likovna grupa, robotika, univerzalna sportska škola, mladi tehničari, Crveni križ. Dodatna nastava organizira se iz kemije, biologije, matematike, povijesti, geografije, hrvatskog jezika i dr.
Škola je već petnaest godina uključena u program GLOBE (pokrovitelj NASA, SAD) u sklopu kojeg učenici mjere atmosferske, hidrološke, pedološke i biološke čimbenike u okolišu te ih dostavljaju u zajedničku bazu podataka u SAD-u. U GLOBE je uključeno oko 200 zemalja. Škola je regionalni centar GLOBE programa u Republici Hrvatskoj.

Osnovna škola Kiril Hristov

Osnovna škola Kiril Hristov osnovana je 1896. To je škola sa stoljetnom poviješću. Nosi ime bugarskog pjesnika iz Stare Zagore – Kirila Hristova. U školi su se obrazovale istaknute bugarske ličnosti.

Osnovna škola Kiril Hristov je inovativna škola koja formira vještine za samoobrazovanje i samorazvoj, što doprinosi izgradnji društva neovisnih i odgovornih pojedinaca.

Obrazuje učenike od 7 do 14 godina. Dva su stupnja obrazovanja: osnovna škola – od 1. do 4. razreda (od 7 do 10 godina) i osnovna škola – od 5. do 7. razreda (od 11 do 14 godina). U školi radi ukupno 59 učitelja, a školuje 917 učenika u 33 razredna odjela.

Škola je moderna bugarska škola. Među vodećima je u okrugu Stare Zagore sa svojom modernom i bogatom materijalno-tehničkom bazom. Postoje specijalizirani kabineti za Povijest, Bugarski jezik i književnost, Matematiku, Engleski jezik, Zemljopis, Biologiju, Kemiju, Likovnu umjetnost, Glazbu. “Zelena učionica” izgrađena je u mirnom dijelu školskog dvorišta. Na zelenoj površini zasađeno je mnogo egzotičnog cvijeća, grmlja i drveća. Namjenski prostor za učenje na otvorenom omogućuje učiteljima da spoje mnogo različitih tema i predstave ih učenicima na zanimljiv, jednostavan i privlačan način. “Zelena učionica” djeci omogućuje osobni spoj s prirodom i razvija njihov odnos prema zaštiti okoliša. Stvara preduvjete za zdrav način života, odgaja odgovornost i istraživački duh.